|
|
"Mijn vrouw kan eigenlijk heel weinig", vertelt Theo. "Ze heeft een rollator, een scootmobiel en een rolstoel, maar na een half uur zitten krijgt ze pijn. Ze voelt zich gevangen in haar eigen huis en in haar eigen lichaam. Laatst had zij ook last van duizelingen, kreeg ze geen lucht en viel ze weg. Ze ziet dat het steeds slechter gaat. Dat maakt haar angstig en kribbig. Dit is zwaar voor mij als echtgenoot en als mantelzorger. Als je je vrouw zo ziet en je kan niets, voel je je machteloos. Ik ben bang haar te verliezen."
Intensief
"Ik hou van haar, wil er voor haar zijn en haar helpen waar nodig", vervolgt hij. "Ik wil er in voor- en tegenspoed zijn. Ik doe het huishouden, de boodschappen en help haar met douchen en andere zaken. Ik motiveer haar weer een beetje plezier te hebben. Maar zeker nu zij zo achteruit is gegaan, is de zorg enorm intensief. En omdat je zo emotioneel betrokken bent, is het lastig om je grenzen aan te geven. Je doet het gewoon. Daar denk ik de laatste tijd wel over na. Tot hoever ga ik als mantelzorger? Wat wordt er van mij verwacht, ook vanuit de overheid? En wanneer schakel ik een professional in? De kans op overbelasting ligt op de loer en soms heb je als mantelzorger gewoonweg niet de juiste kennis en vaardigheden om bepaalde zorg te geven. Nu zeg ik: als ze straks alleen maar op bed kan blijven liggen, aan huis gekluisterd is en continu zorg nodig heeft – daar ligt voor mij de grens."
Nieuwe energie
Als mantelzorger heb je ook tijd voor jezelf nodig. Alleen dan kun je de intensieve zorg blijven volhouden. Theo zorgt er daarom voor dat hij ook dingen onderneemt voor zichzelf. "Ik begeleid bijvoorbeeld een allochtone jongen en help bij de kerstvoorstelling in de Merwebolder. Dat geeft mij weer nieuwe energie." Het zorgen voor zijn vrouw heeft hem verandert. In positieve zin. Theo: "Het heeft mij gemaakt tot wie ik nu ben: rustiger, verdraagzamer, zorgzamer en liefdevol. Het levert mij vreugde op als ik als 'oude bok' iets kan betekenen voor de ander, iets van het leven kan teruggeven en iemand weer kan laten genieten van het leven. Pas geleden nam ik mijn vrouw onverwachts mee naar België. Haar zien genieten, samen zijn. Die smile op haar gezicht zie, daar doe ik het voor."
Betekenis
Theo vindt wel dat er meer aandacht mag zijn voor de mantelzorger. "Natuurlijk zorg je voor je dierbare, maar mensen zien soms niet hoe intensief het is. Of ze weten niet goed om te gaan met de situatie. In de kerk wordt het snel afgedaan met de woorden: 'bidden helpt' en 'ze ziet er goed uit'. Zodra ze zegt dat ze veel pijn heeft, zijn ze weg. Vraag eens naar de situatie thuis, wat er speelt en wat eventueel nodig is. En dat geldt voor iedereen: Wees voor de ander van betekenis.”
|
|
|