Veelgestelde vragen over mantelzorg
Wat is het verschil tussen vrijwilligerswerk en mantelzorg?
De hulp en zorg die wordt gegeven door vrijwilligers, maar ook door mantelzorgers wordt ook wel informele zorg genoemd. Hoewel zorgvrijwilligers en mantelzorgers onbetaald hulp geven, is er wel degelijk een verschil. Het doen van vrijwilligerswerk is een vrije keuze. Mantelzorg overkomt je omdat iemand in je directe omgeving zorg nodig heeft.
Kan ik als mantelzorger een vergoeding krijgen?
Er bestaat geen algemene vergoeding voor mantelzorg. Als mantelzorger
kunt u echter wel aanspraak maken op een aantal vergoedingen. Denk aan
bijvoorbeeld het mantelzorgcompliment. Een aantal zorgverzekeraars biedt
in hun aanvullende verzekering een vergoeding voor vervangende zorg voor
mantelzorgers.
Diegene die ik verzorg is opgenomen, ben ik nu nog mantelzorger?
De mantelzorg gaat veelal door als iemand opgenomen wordt. In het begin zult u als mantelzorger niet altijd betrokken willen of kunnen zijn omdat soms overbelasting een reden voor opname is. De mantelzorger wordt vaak opgenomen in het zorgplan van de cliënt en wordt beschouwd als ervaringsdeskundige. Zij /hij heeft veel informatie over de wensen en behoeften van de cliënt. De situatie van de mantelzorger in relatie tot de cliënt wordt in kaart gebracht: welke hulp geeft/ gaf de mantelzorger voordat formele zorg werd ingezet. Welke hulp blijft of gaat de mantelzorger geven.
Wat is respijtzorg?
Er bestaat een speciale pagina over
respijtzorg.
Wat is de mantelzorgwaardering?
De overheid vindt het belangrijk dat mantelzorgers ondersteund en gewaardeerd worden. Zij hebben daarom in de Wmo vastgelegd dat gemeenten elk jaar een waardering aan de mantelzorgers geven. Sommige gemeenten geven een geldbedrag, andere organiseren een activiteit of laten de waardering op een ander manier merken.
Hoe kom ik in contact met andere mantelzorgers?
Bij het Mantelzorgpunt van Stichting Welzijnswerk Sliedrecht kunt u terecht voor verschillende vormen van mantelzorgcontact. Voor mantelzorgers organiseren zij diverse ontmoetingsactiviteiten, tevens organiseren zij trainingen en workshops waar mantelzorgers elkaar ontmoeten.
Moet ik mijn werkgever op de hoogte stellen van mijn mantelzorgtaken?
Ga in gesprek met uw werkgever of leidinggevende en vertel over uw situatie. Bekijk samen welke mogelijkheden er zijn om werk en zorg op een prettige manier te combineren. Maak uw situatie ook bespreekbaar bij uw collega’s. Als zij ervan weten, zullen zij meer begrip hebben.
|